BIP EPUAP Deklaracja dostępności
Jadłospis - Przedszkole Publiczne nr 8 im. Kubusia Puchatka w Jaworze

Jadłospis


Jadłospis 

od 15.12.2025 r. do 19.12.2025 r.

 
  
    posiłek
         potrawa/składnik
ilość j.m. alergeny Wartość
energetyczna
białko  tłuszcze  węglo-
wodany
 sól
[kcal] [kJ] [g] [g] [g] [g]
  poniedziałek, 15 grudnia 2025   888 3728 23,2 27,5 142,7 1,031
  I śniadanie 168 706 6,3 5,6 24,9 0,649
  Kanapka z pieczywa razowego z masłem, pasztetem drobiowym z kaczką i szczypiorkiem 1 x 60g Zboża zawierające gluten, Mleko 160 673 5,9 5,5 23,3 0,641
  Pomidor 40 g 8 33 0,4 0,1 1,6 0,008
  herbata ziołowo/owocowa 200 g              
  II śniadanie 233 974 7,0 5,6 39,2 0,186
  Płatki ryżowe na mleku z musem  prażonych jabłek z rodzynkami 1 x 250g Mleko 198 828 6,6 5,5 30,6 0,183
  Gruszka 60 g   35 146 0,4 0,1 8,6 0,003
  obiad / I danie zupa 356 1498 7,8 9,7 61,7 0,160
  żurek z kiełbasą i jajkiem 1 x 250g Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler 356 1498 7,8 9,7 61,7 0,160
  obiad / II danie 111 463 1,9 6,5 11,7 0,035
  Placki ziemniaczane ze śmietaną 40 g Zboża zawierające gluten, Jaja 105 439 1,6 6,5 10,5 0,024
  Ogórek zielony w słupkach do chrupania 40 g   6 24 0,3 0,0 1,2 0,011
  obiad / napój 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  kompot owocowy niskosłodzony 1 x 150g 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  wtorek, 16 grudnia 2025   1101 4625 42,7 33,6 166,3 4,713
  I śniadanie 420 1761 15,2 14,7 60,4 3,705
  kanapka z chleba grahama z masłem i pastą ze słonecznika z pomidorami 1 x 115g Zboża zawierające gluten, Mleko 231 962 7,6 11,1 27,0 3,300
  Kawa inka na mleku 1 x 150g Zboża zawierające gluten, Mleko 189 799 7,6 3,6 33,4 0,405
  II śniadanie 273 1154 1,5 1,0 67,0 0,045
  Kisiel cytrynowy 200 g 202 856 0,6 0,2 51,4 0,006
  1/2 Banana 50 g 49 206 0,5 0,2 11,8 0,002
  Herbatniki 5 g Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja 22 92 0,4 0,6 3,8 0,037
  obiad / I danie zupa 139 581 11,8 6,1 10,1 0,754
  rosół z makaronem i zieloną pietruszką 1 x 250g Zboża zawierające gluten, Jaja, Seler 139 581 11,8 6,1 10,1 0,754
  obiad / II danie 249 1042 14,0 11,7 23,6 0,208
  Ziemniaki purée 80 g 65 273 1,5 1,2 12,5 0,016
  Potrawka z kurczaka 80 g Mleko, Seler 134 560 11,5 8,2 4,1 0,126
  Buraki  czerwone 60 g 50 209 1,0 2,3 7,0 0,066
  obiad / napój 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  kompot owocowy niskosłodzony 1 x 150g 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  środa, 17 grudnia 2025   884 3726 32,9 26,2 134,8 1,640
  I śniadanie 175 734 8,2 6,2 23,2 0,920
  kanapka z chleba grahama z masłem, szynką delikatesową i sałatą zieloną 1 x 70g Zboża zawierające gluten, Mleko 160 673 6,9 5,5 22,2 0,916
  herbata ziołowo/owocowa 200 g            
  kiełki rzodkiewki 10 g   15 61 1,3 0,7 1,0 0,004
  II śniadanie 439 1850 14,5 12,0 69,6 0,556
  Kakao ciemne niskosłodzone 1 x 200g Mleko 113 477 7,0 4,2 12,0 0,222
  drożdżowa bułeczka cynamonowa 1 x 100g Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja 296 1248 7,3 7,6 50,3 0,331
  Jabłko 60 g   30 125 0,2 0,2 7,3 0,003
  obiad / I danie zupa 95 403 2,3 2,0 18,3 0,063
  Zupa ziemniaczana z majerankiem  250 g Zboża zawierające gluten, Seler 95 403 2,3 2,0 18,3 0,063
  obiad / II danie 155 652 7,7 5,9 18,5 0,100
  Risotto z mięsem i warzywami na ciepło 80 g 144 604 7,1 5,8 16,2 0,078
  papryka do chrupania 80 g   11 48 0,6 0,1 2,3 0,022
  obiad / napój 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  kompot owocowy niskosłodzony 1 x 150g 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  czwartek, 18 grudnia 2025   807 3383 30,3 24,3 123,6 5,413
  I śniadanie 213 888 9,0 10,4 22,2 0,939
  kanapka z chleba razowego z masłem i kiełbasą żywiecką 1 x 70g Zboża zawierające gluten, Mleko 211 881 8,9 10,4 21,9 0,938
  herbata ziołowo/owocowa 200 g            
  Sałata 10 g   2 7 0,1 0,0 0,3 0,001
  II śniadanie 232 977 10,0 5,3 37,7 0,536
  Płatki jęczmienne na mleku z otrębami pszennymi i suszonymi morelami 1 x 250g Zboża zawierające gluten, Mleko 203 855 9,7 5,2 30,5 0,533
  Gruszka 50 g   29 122 0,3 0,1 7,2 0,003
  obiad / I danie zupa 99 409 5,2 2,6 15,8 1,923
  Zupa pieczarkowa z makaronem zabielana śmietaną 1 x 250g Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler 99 409 5,2 2,6 15,8 1,923
  obiad / II danie 243 1022 5,9 5,9 42,7 2,014
  Kopytka z masłem i bułka tartą 120 g Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja 186 787 5,0 2,2 37,6 0,022
  sałata lodowa z pomidorem w sosie winegret 1 x 80g 57 235 0,9 3,7 5,1 1,992
  obiad / napój 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  kompot owocowy niskosłodzony 1 x 150g 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  piątek, 19 grudnia 2025   770 3243 34,0 21,5 114,7 2,414
  I śniadanie 154 653 4,1 2,5 29,2 0,490
  bułka maślana z masłem i konfiturą truskawkową, plastry cytryny 1 x 1szt. Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja 154 653 4,1 2,5 29,2 0,490
  herbata ziołowo/owocowa 200 g              
  II śniadanie 230 966 9,2 6,5 34,8 0,216
  Płatki śniadaniowe wielozbożowe na mleku 3,2% tłuszczu 250 g 183 768 8,3 6,3 23,5 0,208
  Pomarańcza 100 g   47 198 0,9 0,2 11,3 0,008
  obiad / I danie zupa 114 482 5,8 2,1 19,2 0,091
  krupnik z indykiem i zieloną pietruszką 1 x 250g Zboża zawierające gluten, Seler 114 482 5,8 2,1 19,2 0,091
  obiad / II danie 252 1055 14,7 10,3 26,3 1,616
  Ziemniaki purée 80 g 65 273 1,5 1,2 12,5 0,016
  ryba z pieca 1 x 150g Zboża zawierające gluten, Jaja, Ryby 125 524 12,5 4,9 7,6 1,234
  Surówka z kwaszonej kapusty 80 g   62 258 0,7 4,2 6,2 0,366
  obiad / napój 20 87 0,2 0,1 5,2 0,001
  kompot owocowy niskosłodzony 1 x 150g   20 87 0,2 0,1 5,2 0,001

Woda mineralna niegazowana w nieograniczonym dostępie.  Produkty spożywcze mogą zawierać alergeny: gluten, gorczyca, jaja, orzechy, soja, mleko, seler.  Wszystkie potrawy mięsne przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym, dzięki czemu potrawy są zdrowsze, smaczniejsze i przygotowywany efektywniej.  Wszystkie napoje i zupy mleczne: herbata, kakao, kawa zbożowa, mleko i kompot są dosładzane miodem.  Zastrzega się zmiany w jadłospisie.


SMACZNEGO :)